Pelletkachel als sfeerverwarming

De pelletkachel is de voorloper op de groene energie en een hype die langzaam maar zeker opkomt. Vroeger werd de pelletkachel alleen in de industrie of op boerderijen gebruikt. Nu nemen steeds meer mensen deze kachel in huis vanwege zijn gezellige sfeer en hoog rendement. Ook bij het inrichten van een restaurant kan een pelletkachel prima geplaatst worden!

 

Wat is een pelletkachel?

Qua bouw lijkt de pelletkachel op een houtkachel. De pelletkachel is in verband met de volautomatisch gestuurde verbranding daarentegen een soort elektrische versie van de houtkachel. De kachel kan zowel als vrijstaande pellethaard gebruikt worden als aangesloten op een cv-installatie en varieert qua model, grootte en vermogen.

 

Brandstof van haarden op pellets

De brandstof die de kachel gebruikt, zoals de naam al doet vermoeden, is pellet. Pellets zijn brokjes samengeperst afvalhout, afkomstig uit de bosbouw en houtindustrie. Er worden geen bomen gekapt voor de productie van pellets. Alleen bomen die voor overbebossing worden gekapt. Niet alleen daarom zijn pellets een milieubewuste brandstof. Ook doordat de pellets evenveel CO2 omzetten als bomen, is het stoken met een pelletkachel milieubewust. Daarnaast worden de brokjes afvalhout gedroogd en krachtig samengeperst. Ze bevatten daardoor weinig vocht en geven bij ontbranding veel warmte.
Bij aankoop van de pellets dient rekening gehouden te worden met de kwaliteit. Aan sommige soorten wordt namelijk MDF of resten spaanplaat toegevoegd. Dit is zeer slecht voor het milieu. Daarnaast voegen sommige leveranciers zand toe. Dit zou de vijzel van de kachel kunnen beschadigen. Om zeker te weten dat men de juiste pellets koopt, kan het beste gebruik gemaakt worden van pellets met een DIN of DIN plus keurmerk. Dit garandeert dat de pellets aan de eisen voor een optimale verbranding voldoen. Deze optimale verbranding zorgt ervoor dat de pelletkachel een hoger rendement heeft dan een gaskachel of centrale verwarming. Er wordt namelijk meer energie in warmte omgezet. meer info over de verschillende soorten kachels vind je op de website haarden-kachels.be

 

Hoe werkt een pelletkachel?

De pelletkachel bevat een voorraadtank waar ongeveer 15 kg aan pellets in opgeslagen kan worden. Vanuit de voorraadtank worden de pellets door middel van een draaiende vijzel (wormschroef) naar het branderbakje vervoerd. Om te zorgen voor een optimale verbranding blaast een ventilator aangevoerde lucht van buiten door het vuur. Via een display kan de gewenste warmte worden ingesteld. De warme lucht die vervolgens door de verbranding ontstaat, wordt door de kachel de ruimte in geblazen. Een ander deel van de warmte wordt omgezet in stralingswarmte. De kachel blijft echter altijd slechts handwarm zodat men zich niet aan de kachel kan verbranden.

Doordat de pelletkachel een schone en optimale verbranding heeft, ontstaan er weinig rookgassen. De weinige rookgassen die ontstaan, worden door een andere ventilator door een afvoer naar buiten geblazen. De ventilator zorgt ervoor dat de pelletkachel geen trek nodig heeft. In tegenstelling tot een houtkachel hoeft de afvoer slechts een diameter van 80 mm te hebben. Dit komt doordat de pelletkachel een schone en optimale verbranding heeft. De as die overblijft is slecht 0,5 procent. Hierdoor hoeft de kachel slechts een keer in de week schoongemaakt te worden.