Verlichting

De sfeer die in een restaurant of andere zaak heerst, is grotendeels afhankelijk van de verlichting die je plaatst. Mensen voelen zich het meeste op hun gemak daar waar een gezellig licht heerst.  Er zijn verschillende manieren waarop je het licht kan regelen. Je kan kiezen voor directe of indirecte verlichting.

Directe verlichting plaatsen

Onder directe verlichting verstaan we o.a. spots die in het plafond zijn ingebouwd of hanglampen die de ruimte zonder enige filtering direct verlichten. Deze verlichting wordt ook vaak gebruikt om meubels of kunst uit te lichten. Als algemene verlichting komt directe verlichting het vaakst voor in een modern interieur. Spots staan het mooist op een effen geschilderd plafond, meestal in het wit.

Bij het werken met directe verlichting moet je opletten dat de spots of lampen overal in de ruimte gelijk verdeeld zijn om zo grote schaduwplekken te voorkomen.

Bij spots valt er een onderscheid te maken tussen inbouwspots en opbouwspots. De eerste zijn de klassieke gekende spots die in het plafond zitten ingebouwd. Bij opbouwspots wordt er een rail aan het plafond bevestigd, waar vervolgens spots op geplaatst worden. Terwijl inbouwspots het beste passen in een modern interieur, gaan de opbouwspots beter bij een klassieker interieur.

 

Indirecte verlichting

Bij indirecte verlichting worden de lampen in de muur of het plafond geplaatst die vervolgens hun licht weerkaatsen. Dit soort verlichting zorgt voor een heel open en warm gevoel. Omdat het licht onrechtstreeks het te belichten oppervlak bereikt, zijn er meer lichtpunten nodig om dezelfde hoeveelheid licht in een kamer te brengen als bij directe verlichting.

Een groot voordeel aan indirecte verlichting is dat je geen last hebt van grote schaduwvorming of van het soms storend verblindend effect dat spots kunnen meebrengen.

 

Toepassing restaurant: combineren

Om de voor- en nadelen van beide soorten verlichting te compenseren, is het het beste om beide technieken te combineren. Zo wordt er een gezellige sfeer gecreëerd door het indirecte licht en geniet je van voldoende zichtbaarheid door de directe verlichting.

In een zaak of restaurant kan je de plek waar de mensen zitten om iets te eten of te drinken, indirect verlichten. Op die manier krijgen ze de indruk dat ze privé zitten en genieten ze van de gezellige sfeer. In een tearoom bijvoorbeeld kan je boven de toog waar de bediening plaatsvindt, spots of lampen plaatsen. Zo kunnen de mensen goed zien wat voor lekkers jullie aan te bieden hebben.